Поддържането на физическа и психическа активност от хората на средна възраст

...
Поддържането на физическа и психическа активност от хората на средна възраст
Коментари Харесай

От какво зависи здравето на мозъка? Мащабно изследване дава отговора

Поддържането на физическа и психическа интензивност от хората на средна възраст води до по-малък риск от развиване на деменция десетилетия по-късно, на старини. Това сочи изследване, оповестено в онлайн изданието на Neurology® - медицинското списание на Американската академия по неврология, съобщава EurekAlert.

Под умствена активност, която да бъде тренирана, се има поради четене, свирене на принадлежности, пеене в хор, посещения на концерти, градинарство, ръкоделие или посещаване на религиозни служби, продължава изданието. 

" Резултатите демонстрират, че тези действия на средна възраст могат да играят роля за попречване на деменция в преклонна възраст и за опазване на когнитивното здраве ", разяснява създателят на проучването доктор Джена Наджар от Университета на Гьотеборг в Швеция. " Вълнуващо е, защото това са действия, които хората могат да включат в живота си много елементарно и без доста разноски ", споделя тя. 

В изследването са взели участие 800 шведски дами на междинна възраст от 47 години, чието умствено здраве е било проследено в продължение на 44 години. В началото на изследването участниците били запитани за техните умствени и физически действия. Умствената активност включвала интелектуални занимания като четене и писане, артистични действия, като визитата на концерти или пеенето в хор, бродиране, клубните мероприятия и т.н. Участничките получили оценки за всеки тип активност, като оптималната оценка била 10 пункта. В взаимозависимост от резултатите от допитването дамите били разграничени на две групи - в едната били включени получилите оценки до 2 пункта, а в другата - сред 3 и 10 пункта.

По подобен метод била преценена физическата интензивност. За физическата интензивност участничките били разграничени на две групи - активни и неактивни. Активната група варирала от лека физическа интензивност като вървене, градинарство, боулинг или колоездене за най-малко 4 часа седмично, до постоянно интензивно спортуване като тичане или плуване няколко пъти седмично или присъединяване в спортни спортове. Общо 17% от участничките били в неактивната група и 82% - в активната група.

В рамките на проучването 194 дами били наранени от деменция. При това 102 участнички била диагностицирани с болестта на Алцхаймер, други 27 - със съдова деменция, а 41 - със смесена деменция.

Оказало се, че за участничките с високо равнище на умствена интензивност рискът от заболяването на Алцхаймер е бил с 46% по-малък, а рискът от малоумие - с 34% по-нисък. Физическата интензивност понижила риска от съдова деменция с 52%, а от смесена деменция - с 56%.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР